Siirry sisältöön

Keittiöstä

Väittävät, että keittiö on kodin sydän.

No, minulle keittiö on pikemminkin työpaikka ja kotona se paikka, josta olosuhteiden pakosta, ei niinkään intohimosta, joutuu viettämään aikaa usein vielä työpäivän päätteeksikin.

Vanhassa kodissa keittiö on ikävän pimeä ja omaan makuuni myös aivan liian puunvärinen ja aivan liian perinteistä mallia. Uuden kodin keittiöstä ei valoa puutu, eikä toteutuskaan ole viime vuosituhannelta, mitä pintamateriaaleihin ja kaapistoihin tulee. Puutasoa lukuunottamatta keittiö on kutakuinkin juuri sellainen, jollaisesta olen haaveillut jo pitkään.

Mutta koska asunnon viime vuonna kauttaaltaan remontoinut, entinen omistaja, on poikamies, puuttuu keittiöstä säilytystilaa. Vaan ei kauan. Tuoreeltaan remontoituun kyökkiin oli helposti tilattavissa lisää kaapistoja.

Pienen yläkaapin ja mikron päälle tulee pari pientä kaappia lisää ja näiden oikealle puolelle vielä yksi hieman korkeampi kaappi. Keittiöliikkeen setä lupaili kaapistoille toimituksen jo muutaman viikon päähän ja asennus hoidetaan itse, sillä kuudessa omakotitalossa vietetyssä remonttivuodessa on muutama kaappi tullut seinään pultattua.

Taso saa kevyen hionnan ja pintaansa vahan nykyisen lakan sijaan. Haaveilen kunnon siivusta Ristijärven Harmaata, mutta toistaiseksi se ei mahdu budjettiin. Mutta tiedän kyllä mihin veronpalautusrahani sijoitan. Toinen vaihtoehto on kotimainen Durat, jonka saa halutessaan vaikka sinisenä tai pinkkinä. -Ei sillä että haluaisin tasoa sinisenä tai pinkkinä.

Hanan roisketausta vain mietityttää. Seinässä ei sellaista toistaiseksi ole, mutta koska meillä ei asu mikroaterioita kertakäyttölautasilta nauttivia poikamiehiä, vaan keittiössä oikeasti tehdään myös ruokaa, eikä vesihana ole mikään koriste, on sellainen hankittava ensitilassa. Ajattelin ensin opaalilasia, mutta näinköhän onnistuisi lasimestareiltakaan reiän näivertäminen pistorasiaa varten keskelle lasilevyä sitä rikkomatta? Kaakeli ei ajatuksena lämmitä. Harjattu rosteri sensijaan lämmittäisi, mutta on hermoja riipivä materiaali siinä mielessä, että pienikin vesipisara jättää pintaan ärsyttävän jäljen ja rosteripintoja saa jo työnkin puolesta puunata ihan kyllästymiseen asti. Levyn työstämiseen tarvittavat välineet tosin löytyisivät ihan omasta takaa.

Lisäksi ensimmäisessä kuvassa näkyvään, keittiön kaapiston ja portaikon väliin täytyy jo lapsenkin takia asentaa kaide. Tuhti pleksi on pyörinyt mielessäni. Tai sitten karkaistu lasi. En halua, että reikäpää kaksivuotias syöksyy kuula edellä olohuoneen kivilattiaan. Tai että itse kepsahtaisin tupaantulijaisissa pikkutuiskeessa niskoilleni. Vaikka pudotus ei puolta metriä kummempi olekaan, niin uskoisin sen sattuvan huomattavasti enemmän kuin vaikkapa kerrostalon katolta putoamisen ja se riittää syyksi.

(Ja lisäksi veritahrat imeytyisivät kuitenkin rumasti lattialaattojen saumoihin.)

 

(Kuvat keittiöstä omia. Kuva Ristijärven Harmaasta Ylämaan Graniitti.)

2 Comments Post a comment
 1. Spiny Norman #

  Welcome back.

  Hyvältä näyttää! Valoisuus ja tilan tuntu plussaa, keittiön ja ruokailutilan väliset portaat miinusta (mitenkähän tuollaiseen kohtaan turvapuomin asentaa?). Paljon auttaa se, että olohuone ja ruokailutila ovat yhtenäistä tilaa: helpottaa olennaisesti natiaisen vahtimista. Laattalattia on kyllä hyvä, joskin henkisesti voi olla hyvä varautua pari laattaa vaihtamaan, kun joku lelu tulee alas korkealta ja kovaa.

  Itse äskettäin muuttoprosessin läpikäyneenä voin kiteyttää kokemukseni kolmeen sanaan: muuttaminen on perseestä. Muuttopalvelun käyttö lievittää tuskaa, mutta muuttolaatikkotetrikseltä ei täysin voi välttyä. Vuorkalaatikoista on se ilo, että tulee painetta hoitaa romut äkkiä Johonkin Jemmaan (TM) eikä säilyttää kamoja banaanilaatikoissa huoneiden nurkissa vuositolkulla. Ja niitä laatikoita kannattaa heti vuokrata PALJON: niiden pakkaaminen, pinoaminen ja siirtely on paljon miellyttävämpää kuin pahvisten vastikkeiden kanssa puljaaminen (nimimerkillä pahvisen liinavaatelaatikon pohja petti ulkona sadekelillä).

  Toisaalta, jos muuttoja on jo monta takana niin tuska lienee tuttua, joten mitäpä tässä horisemaan; onnea matkaan!

  16/03/2011
 2. Nykyään onnistuu sekin että porauttaa lasiin reiät pistorasialle. Kaveri teetti homman omassa keittiössään ja hyvä tuli. Junttaa lasiin vielä bakeliittipistorasiat kuten linkissä ja saat tehtyä minusta aika kateellisen.

  25/03/2011

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

<span>%d</span> bloggaajaa tykkää tästä: